Geschiedenis van swingen

Het ontstaan van swingen

Hoewel er verslagen zijn van zeer vroege beginselen van iets dat aan swingen doet denken, bijvoorbeeld bij de Romeinen, is het daadwerkelijke swingen waarvoor het woord gebruikt wordt, ontstaan in Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Air Force piloten

Het ontstaan van swingen wordt toegekend aan de Air Force piloten, die vanuit de Amerikaanse luchtmachtbasis hun werk deden in de Tweede Wereldoorlog. Hun vrouwen woonden ook bij de basis. Veel piloten wilden dat zij hetzelfde leven konden blijven leiden, ook als zijzelf mogelijk niet levend zouden terugkeren. De kans hierop was vrij groot, het sterftecijfer was namelijk hoog onder de piloten. Er ontstond een soort pact dat de piloten op elkaars vrouwen zouden letten en ervoor zouden zorgen dat zij emotioneel werden bijgestaan. Op deze manier zouden zij niks tekort komen op financieel én op seksueel gebied tijdens de afwezigheid van de echtgenoot.

‘Wife-swapping’

Tegen de tijd dat de Koreaanse Oorlog voorbij was en de piloten van de luchtmachtbasis verhuisden naar de steden en voorsteden van Amerika, verspreidde dit fenomeen zich. Anderen dan vliegeniers begonnen deel te nemen. Het swingen kreeg de bijnaam ‘wife-swapping’ in de media, hoewel dit niet echt een correcte benaming is. Deze naam stuitte dan ook op weerstand van met name de vrouwen, omdat het klinkt alsof de man de leiding heeft en beslist zijn vrouw in te ruilen voor een andere vrouw. Het woord swingen werd naar verluid als eerste gebruikt door een dominee, om aan te geven dat er rare mensen waren die van bed naar bed ‘swingden’.

De jaren ’60

In de jaren ’60, het tijdperk van de flowerpower, zette het swingen zich voort onder de vlag van de vrije seks. De seksuele moraal werd losser, mede mogelijk gemaakt door de uitvinding van de anticonceptiepil.

Swingen vandaag de dag

Tegenwoordig vindt swingen vooral georganiseerd plaats. Bijvoorbeeld in clubs of tijdens speciale feestjes. Door de komst van internet zijn contacten nog makkelijker te leggen en andere stellen met dezelfde interesses beter te vinden.